Какво се случи снощи?  При хирургически точен удар убиха лидера на

...
Какво се случи снощи?  При хирургически точен удар убиха лидера на
Коментари Харесай

Всички са на тръни: Ще се стигне ли до ескалация в Близкия изток?...

Какво се случи нощес? 

 

При " хирургически прецизен удар " убиха водача на Хамас в Бейрут Салех ал Арури. Арури, заместник-политически водач на Хамас, е бил погубен при нахлуване с дрон  в предградието Дахия, известно като цитадела на " Хизбула ". Заедно с него са убити още шестима души - двама военни командири на Хамас и четирима други членове на групировката. 

 

Арури бе основна фигура във военното крило на Хамас и непосредствен до Исмаил Хания, водача на Хамас. Действал е като връзка сред палестинската формация и " Хизбула ". Арури също по този начин се смяташе за в действителност водач на военното крило на Хамас на Западния бряг. Смята се, че той е взел участие в отвличането и убийството на трима израелски младежи в окупирания Западен бряг през 2014 година

 

Всъщност тази офанзива в ливанската столица бележи връх на напрежението сред Тел Авив и Бейрут.

 

Какво споделя “Хизбула ”?

 

" Хизбула " съобщи, че счита гибелта на Арури за " съществено нахлуване против Ливан, неговия народ, неговата сигурност, суверенитет и опозиция, както и мощно символичните и значими политически и сигурност послания, които съдържа “. Групировката показва, че това е " рисково развиване в хода на войната ". " Хизбула " даде обещание това нахлуване " да не остане без отговор ".

Иран също се намеси като уточни, че това ликвидиране без подозрение ще разпали нов прилив на яд във вените на съпротивата. 

Говорител на израелската войска не удостовери присъединяване на Тел Авив в това нахлуване, само че уточни, че " който и да го е направил, това не е офанзива против ливанската страна ". Армията изрично разгласи, че е подготвена за “всякакъв сюжет ” и е във висока степен на подготвеност.

Ливанският министър председател Наджиб Микати обаче е на мнение, че Тел Авив се пробва да въвлече Ливан в “нова фаза на борба с Израел ”. Атаката пък дефинира като “престъпление ”.

 

Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Ливан съобщи, че е " надълбоко загрижена " от възможна ескалация на напрежението след случилото се. Unifil (Временни сили на Организация на обединените нации в Ливан) дава отговор за наблюдението на синята линия, неофициалната граница сред Ливан и Израел.

В апелите за успокоение се включиха и други интернационалните водачи. Президентът на Франция Еманюел Макрон посъветва Израел да се въздържа от ескалации, особено в Ливан.

 

Бившият старши консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Мара Рудман съобщи пред BBC, че ударът в Бейрут е бил част от по-широкия проект на Израел за елиминиране на виновните за клането на 7 октомври в Израел. Тя го съпоставя с издирването на тези, които направиха терористичните офанзиви по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР